Çerez Örnek

Psikolojik Danışma Birimi

EGE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ

PSİKOLOJİK DANIŞMA BİRİMİ

Ege Üniversitesi Kampüsü, Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü

35040 Bornova/İzmir

PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ

Sizi, EÜ Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma Birimi ve sunduğu hizmetler hakkında bilgilendirmek amacıyla burada kısaca, sıkça sorulan soruların yanıtlarını veriyoruz:

Giriş

Birçok psikolojik sorun; arkadaşlar, aileden biri veya başka tanıdık kişilerle konuşularak, tartışılarak çözülebilir. Ancak, yakın çevremizden olmayan kişilerden yardım almaya ihtiyaç duyduğumuz zamanlar vardır. İşte, EÜ Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma Birimi, sizin bu ihtiyacınızı karşılamak için kurulmuştur.

Psikolojik danışmanın amacı nedir?

Psikolojik danışma; bireyin kişisel, sosyal, eğitimsel ve mesleki alanlarda gelişmesini, bu alanlarda karşılaştığı sorunlarla başa çıkabilmesini ve genel olarak, yaşamını doyum alarak sürdürmesini amaçlar.

Psikolojik danışma sürecinde neler olur?

Psikolojik danışma, profesyonel bir psikolojik yardım ilişkisidir. Psikolojik danışmanınız, aklınızın takıldığı konuya odaklanmanıza ve sorununuzu anlayıp çözmenize yardımcı olur.

          Psikolojik danışma sürecinde genellikle öğüt verilmez. Psikolojik danışmanınız; değerleriniz, yaşam tarzınız, hedefleriniz ve tercihlerinize saygı göstererek kendiniz için doğru olan seçimler ve düşünce, duygu ve davranışlarınızda değişiklikler yapmanız için sizinle birlikte çalışır.

          Bireysel psikolojik danışma oturumları; rahat ve güvenli bir ortamda, genellikle haftada bir kez yaklaşık 50 dakika sürecek şekilde planlanır. Bireysel psikolojik danışmanın yanı sıra birimde, grupla psikolojik danışma da sunulmaktadır. Grupla psikolojik danışma oturumları da genellikle haftada bir kez 90-120 dakika sürecek şekilde planlanır.

Psikolojik danışma hangi konularda yardımcı olabilir?

Yeni bir ortama/duruma uyum sağlama, öz güven eksikliği, kişiler arası çatışmalar, istenmeyen/travmatik yaşantılar; kaygı, korku, stres, öfke ve depresyon gibi duygusal sorunlar ve cinsel sorunlar gibi sorunlar, psikolojik danışma ile çözülebilmektedir.

Birimden kimler yararlanabilir?

EÜ Eğitim Fakültesi’ne kayıtlı tüm öğrenciler ücretsiz olarak başvurup yararlanabilir.

Birimde kimler psikolojik danışmanlık yapmaktadır?

Birimde, EÜ Eğitim Fakültesi “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı” öğretim elemanları, gönüllü olarak psikolojik danışmanlık yapmaktadır.

Birimin yeri, çalışma saatleri ve randevu alma işlemi

Psikolojik Danışma Birimi, Eğitim Fakültesi Dekanlık Binası Eğitim Bilimleri Bölümü Katında (1. Kat) bulunmaktadır. Birimin çalışma gün ve saatleri “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı” tarafından belirlenir.

          Psikolojik danışma almak isteyen öğrencilerin, randevu almak için “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı” araştırma görevlilerine başvurmaları gerekir. Psikolojik danışmanların programlarının yoğun olduğu dönemlerde, psikolojik danışma almak için bir süre beklemeniz gerekebilir. Ancak, bekleme sürenizin olabildiğince kısa tutulmasına çalışılacaktır. Ayrıca, randevularınıza zamanında gelmeniz ve randevularınızı aksatmamanız da birimin düzenli çalışması açısından önemlidir. Bir randevunuza gelemeyeceğiniz durumda, psikolojik danışmanınıza önceden haber vermeniz beklenir.

Ön görüşme

Ön görüşmenin amacı, verilebilecek en uygun yardımı sizinle birlikte kararlaştırmaktır. Ön görüşme, tam olarak bir psikolojik danışma oturumu değildir, fakat psikolojik danışma sürecinin önemli bir parçasıdır. Ön görüşme, iki bölümden oluşmaktadır. Siz randevunuza geldiğinizde öncelikle, bir “Kişisel Bilgi Formu” dolduracaksınız (bu işlem yaklaşık 15 dakika sürecektir). Daha sonra, psikolojik danışmanınızla yaklaşık 30 dakikalık bir görüşme yapacaksınız. Bu görüşmede psikolojik danışmanınız size, psikolojik danışma süreci ile ilgili daha ayrıntılı bilgi verecek ve sizden, yardım almak istediğiniz konuyla ilgili bilgi alacaktır. Bu görüşmede siz de psikolojik danışmanınıza, yardım almak istediğiniz konuyla ve psikolojik danışma süreciyle ilgili merak ettiklerinizi sorma ve dolayısıyla, bir değerlendirme yapma fırsatı bulacaksınız.

Gizlilik

Sizinle ilgili kayıt ve bilgiler, oturumların içeriği de dâhil, kesinlikle gizli tutulacaktır. Psikolojik Danışma Birimi’ne başvuran her danışan için bir dosya açılır ve danışanla ilgili her tür form ve belge, psikolojik danışma etik ilke ve uygulama standartlarına uygun olarak saklanır. Gizlilikle ilgili ayrıntılar, ön görüşmede size bildirilecektir.

Diğer sağlık birimleriyle iş birliği

Gerektiğinde danışan, uygun kuruma sevk edilir ve sevk işlemi izlenir. Eğer sizin için en iyi yardım yolunun bu olduğunu düşünüyorsa, psikolojik danışmanınız bunu sizinle tartışacaktır.

_____________________________________________________________________________________________

 

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ