Çerez Örnek

S.S.S

Soru 1: Üniversiteye yeni kayıt yaptım, kimlik.ege.edu.tr adresine nasıl giriÅŸ yapacağım?

Cevap 1: Kimlik.ege.edu.tr kullanıcı adınız “11 haneli öÄŸrenci numaranız@ogrenci.ege.edu.tr” geçici ÅŸifreniz de TC Kimlik numaranızdır. TC kimlik numarası bulunmayan yabancı uyruklu öÄŸrenciler için kullanıcı adınız “11 haneli öÄŸrenci numaranız@ogrenci.ege.edu.tr” geçici ÅŸifreniz de yine öÄŸrenci numaranızdır. Ä°lk giriÅŸ iÅŸlemlerinden sonra ÅŸifrenizi deÄŸiÅŸtirmeyi unutmayınız.

Soru 2: Yeni kayıt oldum. OBYS veya kimlik.ege.edu.tr sistemine giriş yapamıyorum.

Cevap 2: Sistemlerin kullanımı için gerekli kullanıcı tanımları kayıt iÅŸlemleri sonrasında yapılacaktır. Kayıt tarihleri bittikten sonra sistemlere giriÅŸ mümkün olacaktır.

Soru 3: Ders Kayıtlanma (Kayıt yenileme) iÅŸlemlerimi ne zaman gerçekleÅŸtirebilirim?

Cevap 3: Akademik takvimde kayıtlı olduÄŸunuz akademik birime ait kayıt yenileme tarihlerinde kayıt yenileme iÅŸlemlerinizi gerçekleÅŸtirebilirsiniz. Üniversitemiz güncel akademik takvimine https://ege.edu.tr/tr:57/akademik_takvim.html linkinden ulaÅŸabilirsiniz.

Soru 5: Kayıt yenileme iÅŸlemlerini öÄŸrenci iÅŸlerine giderek mi gerçekleÅŸtireceÄŸim?

Cevap 5: Kayıt yenileme iÅŸlemleri kimlik.ege.edu.tr adresinde OBYS’de (Ege Üniversitesi ÖÄŸrenci Bilgi Sistemi) kayıt yenileme sekmesinden tamamen online olarak yapılmaktadır. Kayıt yenileme iÅŸlemleri için öÄŸrenci iÅŸlerine gitmenize gerek yoktur. Ders kayıt iÅŸlemlerine iliÅŸkin detaylı bilgi için; https://oidb.ege.edu.tr/files/oidb/icerik/files/kilavuzlar/kayit_kilavuzu_onlisanslisans.pdf adresinde yer alan kayıt yenileme kılavuzunu inceleyebilirsiniz.

 

Soru 4: Kayıt yenileme iÅŸlemlerinde karşıma dersler çıktı, bunlardan hangisinden sorumluyum nasıl bileceÄŸim?

Cevap 4: OBYS.de sorumlu olduÄŸunuz müfredatınızı görüntüleyebilir ya da danışmanınız ile iletiÅŸime geçebilirsiniz. Üniversitemize kayıt olan öÄŸrencilerimize Üniversitede eÄŸitim-öÄŸretim hayatında yardımcı olmak üzere danışman öÄŸretim elemanı atanmaktadır. Kayıt yenileme iÅŸlemlerinizi danışmanınız ile tamamlayabilirsiniz. Bu yüzden iÅŸlemlerinizi gerçekleÅŸtirirken danışmanınız ile iletiÅŸim içinde olmanız önemlidir.

Soru 5: Danışmanımı nereden öÄŸrenebilirim?

Cevap 5: Danışmanınızın bilgisine kayıt yenileme iÅŸlemleri ekranından ulaÅŸabilirsiniz. Akademik takvimde belirtilen kayıt yenileme tarihine kadar danışmanlarınız atanacak  olup, kayıt yenileme zamanında danışmanınız atanmamış olarak uyarısı  alıyorsanız. Fakültemiz ÖÄŸrenci Ä°ÅŸlerini arayabilirsiniz.

Soru 6: Danışmanıma ne şekilde ulaşabilirim?

Cevap 6: Danışmanınıza kayıt yenileme iÅŸlemleri ekranı üzerinden mesaj atabilirsiniz.

Soru 7: Dersim baÅŸka bir ders ile çakışıyor ne yapabilirim?

Cevap 7: Üniversitemizde ilk defa alınan derslere, devamsız ve uygulamalı/ uygulaması olan baÅŸarısız derslere devam zorunluluÄŸu vardır. Tekrar edilen ders/derslerin öncelikle alınması gerekmektedir. Ä°ki dersiniz çakışıyor ise ilk defa alınan derslerden birini iptal etmeniz gerekmektedir. DiÄŸer türlü kayıt yenileme iÅŸleminizi gerçekleÅŸtiremezsiniz. Konuya iliÅŸkin http://oidb.ege.edu.tr/files/oidb/icerik/olcmedegerlendirme.pdf linkinde yer alan Ölçme ve DeÄŸerlendirme Esasları Yönergesini inceleyebilirsiniz.

 Soru 8: Toplamda kaç ders seçebilirim?

Cevap 8: Bir eÄŸitim-öÄŸretim yarıyılına ait derslerinizin AKTS’lerinin toplamı 30 AKTS’dir. Alttan baÅŸarısız dersleriniz ile birlikte 42 AKTS’ye kadar ders alabilirsiniz. Ayrıca not ortalamanızın 3,00 ün üzerinde olması ve CC baÅŸarı durumundan düÅŸük herhangi bir dersiniz bulunmaması durumunda kayıt yaptırılan yarıyılın eÄŸitim-öÄŸretim çalışmaları yükü esas alınarak 1/3 oranında arttırılmak suretiyle üst sınıf derslerinizi alabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için https://oidb.ege.edu.tr/files/oidb/icerik/files/egitim.pdf linkinde yer alan Üniversitemiz EÄŸitim-ÖÄŸretim YönetmeliÄŸini inceleyebilirsiniz. Ayrıca https://oidb.ege.edu.tr/files/oidb/icerik/EUOgrenciKayitKabulYnrg.pdf linkinden ÖÄŸrenci Kayıt-Kabul Ä°ÅŸlemlerine Ä°liÅŸkin Yönergenin 17. ve 18. maddeleri de ders kayıt iÅŸlemlerine yönelik bilgi içermektedir.

Soru 9: Derslerimi seçtim danışmanıma gönderdim ders kaydım tamamlandı mı?

Cevap 9: Ders kayıt iÅŸlemleriniz danışmanınızın onayı ile gerçekleÅŸecektir. Danışmanınız seçtiÄŸiniz dersleri uygun olmaması durumunda silebilir, deÄŸiÅŸtirebilir ya da yeni ders ekleyebilir. Bu süreçte danışmanınız ile iletiÅŸimde olmak önemlidir.

Soru 10: Danışmanım ders kaydımı onayladı kaydım yenilendi ama değişiklik yapmam gerekiyor. Ne yapabilirim?

Cevap 10: Danışman onayından sonra derslerinizin kesin kayda alınması ve kayıt yenileme iÅŸleminizin tamamlanması nedeniyle kayıt yenileme haftasında ders deÄŸiÅŸiklik iÅŸlemlerini gerçekleÅŸtirmeniz mümkün olamamaktadır. Ancak bu iÅŸlemlerinizi ekle-sil haftasında tekrardan yapabilirsiniz. https://oidb.ege.edu.tr/files/oidb/icerik/EUOgrenciKayitKabulYnrg.pdf linkinden ÖÄŸrenci Kayıt-Kabul Ä°ÅŸlemlerine Ä°liÅŸkin Yönergenin ekle-sil iÅŸlemlerine iliÅŸkin 18. maddesini inceleyebilirsiniz.

Soru 11: Kayıt yenileme haftasında kayıt yenileme iÅŸlemlerimi gerçekleÅŸtiremedim. Ne yapabilirim?

Cevap 11: Ekle-sil haftasında ders kayıt iÅŸlemlerinizi gerçekleÅŸtirebilirsiniz. Soru 17: Ekle-sil haftası ne zaman? Cevap 17: EÄŸitim ve öÄŸretim dönemi baÅŸladıktan sonraki ikinci haftada öÄŸrenci bilgi sistemi üzerinden gerçekleÅŸtirilir. Ekle-sil haftası tarihleri oidb.ege.edu.tr adresinde yer alan kayıt yenileme duyurumuzda bulunmaktadır. Soru 18: Ekle-sil ders kayıt iÅŸlemleri için öÄŸrenci iÅŸlerine gitmem gerekir mi? Cevap 18: Ekle-sil iÅŸlemleri kimlik.ege.edu.tr adresinde OBYS’de (Ege Üniversitesi ÖÄŸrenci Bilgi Sistemi) kayıt yenileme sekmesinden tamamen online olarak yapılmaktadır. Ekle-sil iÅŸlemleri için öÄŸrenci iÅŸlerine gitmenize gerek yoktur. Ekle-sil iÅŸlemleri de kayıt yenileme iÅŸlemleri gibi gerçekleÅŸmektedir.

Soru 12:  Fakültenize yatay geçiÅŸ/ Ek Madde 1 / BaÅŸka Bir Üniversiteyi bitirdikten sonra kayıtlandım daha önce okuyup baÅŸarılı olduÄŸum derslerden muaf olmak istiyorum ne yapabilirim.

Cevap 12 Fakültemiz https://egitim.ege.edu.tr/tr-3509/formlar_ve_dilekceler.html linkinde bulunan dilekçeyi bilgisayar ortamında doldurarak dilekçe ekine onaylı transkript (E devletten barkodlu olabilir) ve baÅŸarılı olduÄŸunuz derslerin DERS Ä°ÇERÄ°KLERÄ°’ni ekleyip ilgili bölüm sekreterleÄŸine teslim etmeniz gerekmektedir. (Ä°mzasız Dilekçe Kabul Edilmemektedir)

Bölüm sekreterlerinin iletiÅŸim bilgilerine  Web sitemizden https://egitim.ege.edu.tr/tr-3487/idari_personel.html ulaÅŸabilirsiniz.

Soru 13: Muafiyetlerim sonucunda kaçıncı sınıftan baÅŸlayacağım:

Cevap13: Bölüm muafiyet komisyonu deÄŸerlendirmesi sonucunda kaçıncı sınıftan eÄŸitime baÅŸlayacağınız belirlenmektedir.

Soru14: Seçmeli derse kayıtlandım baÅŸarısız oldum bir sonraki yıl aynı ders açılmadı ne yapabilirim ?

Cevap14: Açılmayan seçmeli bir dersin yerine bir sonraki yıl baÅŸka bir ders seçilebilir ancak dersi seçerken kayıt ekranında Y A D (Yerine Alınan Ders) iÅŸaretlenerek seçilen derse devam ÅŸartını yerine getirilmesi gerekmektedir.

 

Soru 15: Son sınıf öÄŸrencisiyim 42+3 baÅŸvurusu yapmak istiyorum. Ne ÅŸekilde gerçekleÅŸtirebilirim? Cevap 15: Üniversitemiz Ölçme ve DeÄŸerlendirme Esasları Yönergesinin 23. maddesinin 9. fıkrasında yer alan “Mezun durumuna gelen son sınıf öÄŸrencilerinin, 22 AÄŸustos 2011 Tarih ve 28033 sayılı resmi gazetede yayınlanan EÄŸitim ve ÖÄŸretim YönetmeliÄŸinin 6. maddesinin 6. fıkrasında bahsedilen en fazla 42 AKTS alabilme sınırının arttırılması, en çok üç ders eklenecek ÅŸekilde ilgili birim yönetim kurulu tarafından deÄŸerlendirilerek karara baÄŸlanır.” hükmü uyarınca aÅŸağıda belirtilen dilekçeyi doldurup danışmanınıza imzalatarak kayıtlı bulunduÄŸunuz bölüme iletmeniz gerekmektedir. Konuya iliÅŸkin http://oidb.ege.edu.tr/files/oidb/icerik/olcmedegerlendirme.pdf linkinde yer alan Ölçme ve DeÄŸerlendirme Esasları Yönergesini inceleyebilirsiniz.

https://egitim.ege.edu.tr/tr-3509/formlar_ve_dilekceler.html    42+3 dilekçesine bu linkten ulaÅŸabilirsiniz.

SINAVLAR:

Soru16 : Derslere kayıtlandım ve eÄŸitimime baÅŸladım ara sınav nedir  ne zaman yapılır.

Cevap 16 : Ara sınav; ilgili ders, uygulama ve laboratuvar çalışmalarının etkililiÄŸini ve verimliliÄŸini artırmak amacıyla her ders için o yarıyıl en az bir kez yapılan sınavdır. Ara sınavların hangi tarihler arasında ve nerede yapılacağı, her yarıyılın baÅŸladığı günü izleyen bir ay içinde, ilgili dekan veya müdür tarafından belirlenir.

Soru17: Ara sınavlara mazeretim nedeniyle katılamadım ne yapabilirim?.

Cevap 17 : Bir dersin ara sınavına katılmayanlar, o sınavdan sıfır puan almış sayılır. Ancak ilgili eÄŸitim birimlerinin yönetim kurullarınca kabul edilen bir mazereti nedeniyle ara sınava giremeyen öÄŸrencilere final sınavı öncesi, ilgili birimin uygun göreceÄŸi bir tarihte mazeret sınavı yapılabilir.

Soru 18: Ara sınav Sonuçları ne zaman ilan edilir?.

Cevap 18: Ara sınav sonuçları, en geç sınav tarihinden itibaren üç hafta içinde ilan edilir.

Soru19: Final sınavlarına girme şartları nedir?.

Cevap 19: ÖÄŸrencinin, final sınavlarına girebilmesi ve ölçme - deÄŸerlendirmesinin yapılabilmesi için aÅŸağıdaki ÅŸartları yerine getirmesi gerekir.

**Kaydını yenilemiş ve o derse kayıtlanma işlemlerini tamamlamış olmak,

**ÖÄŸrenci katkı payını/öÄŸrenim ücretini akademik takvimde belirtilen süre içinde ödemiÅŸ olmak,

**Her yarıyıl başında dersin ilgili bölüm/program baÅŸkanlığı tarafından ilan edilen yarıyıl içi çalışmalarını yerine getirmiÅŸ olmak,

 (DeÄŸiÅŸiklik: 17.11.2015 tarih ve 33/3 sayılı Senato Kararı) Ä°lk defa kayıt olunan teorik derslerin en az %70'ine, uygulamalı veya uygulamadan oluÅŸan derslerde uygulamaların %80'ine katılmak ve baÅŸarılı olmak gerekir. Bu koÅŸulu yerine getirmeyen öÄŸrenciye devamsız "FF" harf notu verilir. Tekrar edilen derslerde devam alınmış ve ders teorik bir ders ise devam koÅŸulu aranmaz. Uygulamalı derslerin tekrar edilmesi durumunda ise, ilk defa kayıt olunan bir derste aranan koÅŸulların yerine getirilmesi gerekip, gerekmediÄŸini ilgili birimin Yönetim Kurulu karara baÄŸlar.

Soru 20 : Final Sınavları ne zaman yapılır.

Cevap 20:  Final sınavları yarıyıl/yıl bitiminden sonra, akademik takvimde https://oidb.ege.edu.tr/files/oidb/icerik/ak%20tak(1).pdf belirtilen tarihler arasında ilan edilen bir program çerçevesinde yapılır.

Soru 21: Final Sınavlarına katılamadım/ Final Sınavına girdim BaÅŸarısız Oldum/ Final sınavına girdim ama notum düÅŸük daha yüksek bir not almak istiyorum bütünleme sınavına katılabilir miyim Bütünleme sınavının koÅŸulları nelerdir?

Cevap 21 : Bütünleme sınavları; final sınavına giremeyen, final sınavına girip baÅŸarılı olamayan veya baÅŸarılı olup da not yükseltmek isteyen öÄŸrencilere, akademik takvimde belirlenen tarihlerde uygulanan sınavlardır.

**NOT YÜKSELTMEK Ä°ÇÄ°N BÜTÜNLEME SINAVINA GÄ°RMEK Ä°STEYEN ÖÄžRENCÄ° Ä°LGÄ°LÄ° BÖLÜME NOT YÜKSELTMEK Ä°STEĞİNE Ä°LÄ°ÅžKÄ°N  DÄ°LEKÇE VERMESÄ° GEREKMEKTEDÄ°R.**

Soru 22 : Mazeret Sınavı nedir her sınavın mazereti var mı?

Cevap 22: Mazeret sınavları, sadece ara sınav ve bütünleme sınavları için geçerlidir.

 ÖÄŸrencinin bir dersten mazeret sınavına alınıp alınmayacağını ilgili birimin yönetim kurulu karara baÄŸlayıp, mazeret sınavının hangi tarihte, nerede ve ne ÅŸekilde yapılacağını tespit ve ilan eder.

Hastalık nedeniyle sınavlara giremeyen öÄŸrencilerin durumlarını, tam teÅŸekküllü hastaneler tarafından verilen saÄŸlık raporu ile belgelemeleri gerekir. Yakınlarının ölümü, doÄŸal afet ve benzeri durumlardaki mazeretlerini belgeleyen öÄŸrencilerin tüm sınavları için mazeret sınavı hakkından yararlanıp yararlanamayacağı ilgili birimlerin yönetim kurullarında karara baÄŸlanır.

Mazerete gerekçe olan belgelerin, düzenlendiÄŸi tarihi izleyen beÅŸ iÅŸ günü içerisinde ilgili bölüm baÅŸkanlığına dilekçe  verilmesi gerekir. Bu sürenin aşılması halinde, baÅŸvurular iÅŸleme konulmaz.

Mazeret sınavına girmeyen öÄŸrencilere yeni bir mazeret sınav hakkı verilmez.

 

Soru 23 : Sınıf Tekrarı nedir?

Cevap 23: AGNO'su 1,80 barajının altında olan öÄŸrenciler bir üst yıldan ders alamaz. Bu öÄŸrenciler tekrarladıkları yıl/yarıyıl sonunda AGNO'larını barajın üzerine (1,80) çıkarmayı baÅŸarırlarsa, bir üst eÄŸitim yıl/yarıyıl ait dersleri alabilirler. Ancak öncelikle "Z", "FF", "FD", "DD", "DC" harf notlarını aldıkları dersleri almaları gerekir. Bu öÄŸrencilerden güz yarıyılı sonunda bu fıkrada bahsedilen koÅŸulu saÄŸlayarak bir üst eÄŸitim-öÄŸretim yarıyılına ait dersleri alanlar; ilgili eÄŸitim- öÄŸretim yılı sonunda 1,80 ortalamasını saÄŸlaması durumunda öncelikle almadığı alt dönem derslerini almak koÅŸulu ile bir üst yıla ait derslerini alabilirler.

Soru 24: Derslere devam etmek zorunda mıyım?

Cevap 24 : (DeÄŸiÅŸiklik: 17.11.2015 tarih ve 33/3 sayılı Senato Kararı) Ä°lk defa kayıt olunan teorik derslerin en az %70'ine, uygulamalı veya uygulamadan oluÅŸan derslerde uygulamaların %80'ine katılmak ve baÅŸarılı olmak gerekir. Bu koÅŸulu yerine getirmeyen öÄŸrenciye devamsız "FF" harf notu verilir.

Soru 25: Tek ders sınavı nedir? Ne zaman başvuruda bulunabilirim. ??

Cevap 25: Tek ders sınavı; mezun olmak için tek ders dışında tüm derslerini baÅŸarmış olan öÄŸrencilere, ilgili birim yönetim kurulunca uygun görülmesi halinde, baÅŸarısız olunan tek ders için, güz ve bahar yarıyılları sonunda ayrı ayrı, Yaz okulu sonunda ilgili eÄŸitim birimlerinin yönetim kurullarının saptayacağı tarihlerde sınav açılır. Yaz okulu sonunda açılan tek ders sınavına, tek ders sınavına girmemiÅŸ öÄŸrenciler ile yaz okulu sonunda derslerini tek derse düÅŸürmüÅŸ olan öÄŸrenciler baÅŸvurabilirler.

ÖÄŸrenciler tek ders sınav hakkını bir defaya mahsus kullanabilirler. Bu sınavda baÅŸarılı olanlar, kayıt yaptırdıkları eÄŸitim öÄŸretim yarıyılında mezun olmuÅŸ sayılır.

https://egitim.ege.edu.tr/tr-3509/formlar_ve_dilekceler.html Tek ders sınavına iliÅŸkin dilekçe örneÄŸine bu linkten ulaÅŸabilirsiniz.

 

 

 

 


Ege Ãœniversitesi

EGE ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ°