Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı
Amacı
Türkçe ÖÄŸretmenliÄŸi Lisans Programının amacı; genel olarak dil üzerine düÅŸünen ve düÅŸündürebilen, Türk dilinin tarihsel ve kültürel baÄŸlamını bilen, Türk edebiyatına ilgi duyan, Türkçeyi kurallarına uygun bir ÅŸekilde kullanan ve öÄŸreten, öÄŸrencilerin bireysel ihtiyaçlarını anlayıp farklı öÄŸrenme stillerine uygun olan eÄŸitim yöntem ve tekniklerini uygulayabilen, etkili iletiÅŸim becerilerine sahip, meslekî geliÅŸimini her yaÅŸta sürdüren ve etik deÄŸerleri benimsemiÅŸ çaÄŸdaÅŸ bir eÄŸitmen profiliyle ortaokullarda görev alacak olan nitelikli Türkçe öÄŸretmenleri yetiÅŸtirmektir.
Türkçe ÖÄŸretmenliÄŸi Lisans Programı; alan bilgisi, öÄŸretmenlik meslek bilgisi (pedagojik formasyon) ve genel kültür bilgisi olmak üzere üç ana boyuttan oluÅŸmaktadır. Alan bilgisi boyutunda dört temel dil becerisi (dinleme, okuma, konuÅŸma ve yazma eÄŸitimi), Türkçenin dil bilgisi, Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı ile Halk Edebiyatı, çocuk ve dünya edebiyatları, edebiyat kuramları, diksiyon, dil bilimi, Türkçe ders kitabı incelemesi ve Türkçenin yabancı dil olarak öÄŸretimi gibi alanın temel konularına yoÄŸunlaÅŸan program, öÄŸretmenlik meslek bilgisi boyutunda eÄŸitim-öÄŸretim faaliyetlerini; eÄŸitime giriÅŸ, öÄŸretim teknolojileri, eÄŸitim psikolojisi, öÄŸretim ilke ve yöntemleri, özel öÄŸretim yöntemleri, ölçme ve deÄŸerlendirme, materyal tasarımı, sınıf ve okul yönetimi, rehberlik, özel eÄŸitim vb. derslerle sürdürür. ÖÄŸrencilerin kültürel yönleri ve kiÅŸisel geliÅŸimleri çeÅŸitli zorunlu ve seçmeli derslerle desteklenirken Alan Deneyimi ve ÖÄŸretmenlik Uygulaması dersleri sayesinde alanda deneyim kazanmaları saÄŸlanır.
Türkçe ÖÄŸretmenliÄŸi Lisans Programı mezunları, “Türkçe öÄŸretmeni” unvanıyla Millî EÄŸitim Bakanlığına baÄŸlı resmî ve özel ortaokullarda görev alırlar. Bununla birlikte lisansüstü eÄŸitim yaparak akademisyen olma fırsatına sahiptirler. Ayrıca yurt dışındaki eÄŸitim ve kültür kurumlarında, dünya Türkoloji merkezlerinde, Türkî cumhuriyetlerle ilgili özel ve resmî kuruluÅŸlarda öÄŸretmen; enstitü ve araÅŸtırma merkezlerinde, arÅŸiv ve müzeler veya kütüphanelerde uzman; basın-yayın kuruluÅŸlarında editör, redaktör vb. olarak çalışabilmektedirler.
Ä°lk öÄŸrencilerini 2010-2011 eÄŸitim-öÄŸretim yılında alan Türkçe ÖÄŸretmenliÄŸi Lisans Programının kontenjanı 60 (±2) kiÅŸidir. Her yıl ÖSYM tarafından yapılan YükseköÄŸretim Kurumları Sınavı’ndan (YKS) sözel (SÖZ) puan türüne göre öÄŸrenci alınmaktadır. YükseköÄŸretim Girdi Göstergeleri’ne göre programın 2023 Tavan Puanı 458,931; tavan baÅŸarı sırası 1.335’tir. 0,12 katsayı ile yerleÅŸen son kiÅŸinin puanı 408,452; 0,12 katsayı ile yerleÅŸen son kiÅŸinin baÅŸarı sırası 14.997’dir.
Ana bilim dalımızın Erasmus+, Türk KeneÅŸi Türk Üniversiteler BirliÄŸi–Orhun Süreci, Mevlâna DeÄŸiÅŸim Programı ile Farabi DeÄŸiÅŸim Programı kapsamında öÄŸrenci ve öÄŸretim üyesi hareketliliÄŸi anlaÅŸmaları bulunmaktadır. Programımızda henüz çift ana dal veya yan dal yapma imkânları bulunmamaktadır. Lisans programımızda okuyan öÄŸrencilerimiz “Ege Üniversitesi EÄŸitim ve ÖÄŸretim YönetmeliÄŸi”ne; programımıza yatay geçiÅŸle, yurt dışından veya özel öÄŸrenci olarak kayıt yaptırmak isteyen öÄŸrenciler ise ilgili yönergelerle üniversite senatosunun belirlediÄŸi deÄŸerlendirme ÅŸartlarına tabidirler.
Türkçe ÖÄŸretmenliÄŸi Lisans Programı
Türkçe ÖÄŸretmenliÄŸi Lisans Programının eÄŸitim-öÄŸretim süresi dört yıldır. Programda yer alan derslerin tamamı Türkçe okutulmaktadır. Lisans programındaki derslerin tümünü baÅŸarıyla tamamlayan ve 4,00 üzerinden en az 2,00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olan öÄŸrenciler lisans diploması almaya hak kazanırlar. Anabilim dalımızda henüz lisansüstü program yoktur. Ancak mezunlarımız ‘sosyal bilimler alanından mezun olma’ ÅŸartı arayan uygun bölümlerde lisansüstü eÄŸitim alabilmektedirler.
Türkçe ÖÄŸretmenliÄŸi Lisans Programı mezunları, ülkemizdeki Millî EÄŸitim Bakanlığına baÄŸlı resmî ve özel ortaokullarda veya Türkî Cumhuriyetlerdeki çeÅŸitli kurumlarda Türkçe öÄŸretmeni; basın-yayın kuruluÅŸlarında editör ve redaktör olarak; bunun yanı sıra yurt dışındaki eÄŸitim ve kültür kurumlarında, arÅŸiv ve müzelerde, dünya Türkoloji merkezlerinde çeÅŸitli görevlerde çalışabilmekte ve dilerlerse üniversitelerin ilgili bölümlerde akademisyen olarak görev alabilmektedirler.
Türkçe ÖÄŸretmenliÄŸi Lisans Programında yürütülen dersler aÅŸağıdaki baÄŸlantıda yer almaktadır.
https://ebp.ege.edu.tr/DereceProgramlari/Detay/1/345/2940/932001